Απαντησεις σε Συχνες Ερωτησεις

Ποια είναι τα οφέλη της Ορθοδοντικής

Τα κύρια οφέλη της Ορθοδοντικής είναι:

– Ένα όμορφο και ελκυστικό χαμόγελο ενισχύει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του ατόμου.
– Η σωστή σύγκλειση (κλείσιμο των δοντιών) συμβάλλει στην αποφυγή της αποτριβής των δοντιών, παρέχει ομαλότερη μάσηση, ομιλία, λειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, όπως και μειώνει τις πιθανότητες για διαταραχές πέψης και ομιλίας.
– Μετά το πέρας της ορθοδοντικής είναι ευκολότερο να καθαρίζονται τα «ίσια» πλέον δόντια και έτσι μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας τερηδόνας καθώς και διευκολύνεται η διατήρηση των ούλων υγειών, χωρίς προβλήματα ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας.

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για την πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό

Η Αμερικάνικη Ορθοδοντική Ομοσπονδία έχει θέσει την ηλικία των 7, ως την ηλικία που θα πρέπει να έχει γίνει η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό. Σ’αυτή την ηλικία ο ορθοδοντικός παρατηρεί αν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα ορθοδοντικά προβλήματα (σκελετικά – λειτουργικά προβλήματα) που μπορεί να κρίνουν επιτακτική την ανάγκη πρώιμης θεραπείας. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται κάποιο τέτοιο πρόβλημα ο ορθοδοντικός απλά συνεχίζει να παρακολουθεί το παιδί μέχρι να εμφανιστούν όλα τα μόνιμα δόντια οπότε και γίνεται η τελική εκτίμηση.

Κατεβάστε το pdf

Υπάρχει όριο ηλικίας για να ξεκινήσει κάποιος ορθοδοντική θεραπεία

Αν εξαιρέσομε συγκεκριμένες περιπτώσεις με σκελετικά προβλήματα όπου με έγκαιρη θεραπεία σε παιδική ηλικία εκμεταλλευόμαστε τη δυναμική αύξησης των γνάθων, ηλικιακό όριο για την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας δεν υπάρχει. Οι ενήλικες πλέον, με τη συνεχή εξέλιξη της επιστήμης της ορθοδοντικής και με τις μη ορατές μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί, αναζητούν όλο και περισσότερο την ορθοδοντική θεραπεία που θα τους προσφέρει καλύτερη λειτουργία του στοματογναθικού τους συστήματος όπως και φυσικά ελκυστικότερο χαμόγελο.  Αρκετά συνηθισμένες ορθοδοντικές προσεγγίσεις σε ενήλικες είναι τα κεραμικά άγκιστρα (διαφανή σιδεράκια) και η μέθοδος Invisalign (διαφανείς μεμβράνες – aligners).

Πονάει όταν τοποθετούνται τα σιδεράκια

Η επίσκεψη στην οποία τοποθετούνται τα σιδεράκια δεν είναι επίπονη. Μετά από μερικές ώρες ξεκινάει ενόχληση κατά τη μάσηση που μπορεί να διαρκέσει 3-4 ημέρες και σχετίζεται με τις πρώτες μετακινήσεις των δοντιών. Μπορεί  να γίνει λήψη αναλγητικών όπως και να προτιμούνται οι πιο μαλακές τροφές τις πρώτες μέρες  ώστε να μειωθεί κατά πολύ η αρχική ενόχληση.

Ποιο είναι το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας

Το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από το είδος – πολυπλοκότητα του προβλήματος, όπως και από τον τύπο των ορθοδοντικών μηχανισμών που θα χρησιμοποιηθούν. Στο πρώτο ραντεβού στο ιατρείο και αφού γίνει η ορθοδοντική εκτίμηση ενημερώνεστε για το κόστος της θεραπείας.

Ποια είναι η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας

Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από το είδος του προβλήματος και τον τρόπο αντιμετώπισης. Κατά μέσο όρο μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως και 2 χρόνια. Σημαντικοί επίσης παράγοντες είναι η συνεργασία του ατόμου που βρίσκεται σε θεραπεία με τον ορθοδοντικό (θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του ορθοδοντικού), όπως και οι τεχνικές-κατάρτιση του ορθοδοντικού.

Δεν βρήκατε αυτό που ψάχνατε; Επικοινωνήστε μαζί μας και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε!

Το όνομά σας

Το email σας (απαραίτητο)

Το μήνυμά σας